Praten over drugs helpt je puber de verleiding te weerstaan

  • Drugs een feit
    Alle pubers komen in aanraking met alcohol en drugs. Pubers willen erbij horen. De groepsdruk kan groot zijn.
  • Puberbrein
    Het puberbrein is niet volgroeid. Pubers doen soms ‘domme’ dingen. Ouders moeten grenzen stellen.
  • Weerbaar
    Door (thuis) over drugs te praten, vormen pubers een eigen mening. Dat maakt pubers weerbaar.
  • Help elkaar
    Ouders hebben met dezelfde dilemma’s te maken. Ervaringen uitwisselen helpt ouders verder.
Vier redenen waarom (thuis) praten over drugs belangrijk is! Niet alle ouders vinden dat makkelijk. Wij helpen om met andere ouders in contact te komen of persoonlijk advies in te winnen. Wilt ook u uw vragen, zorgen of tips delen? Met andere ouders ervaringen uitwisselen, een oudergroep starten? Laat het ons weten. Stuur gerust een mail of app. Bellen kan natuurlijk ook.

Promo ‘Ouders praten over drugs’

Misschien bent u door deze promo op onze pagina terecht gekomen. Met de commercial roepen we ouders op om in actie te komen. Er komen drie citaten in voor van uitspraken van jongeren en ouders. Jongeren die drugs gebruiken geven bijna allemaal aan dat ze thuis niet over drugs konden praten, terwijl gebruik in de vriendengroep normaal was. Gebruikers zeggen dat met het gesprek thuis veel leed kan worden voorkomen.

Juist in de puberteit zijn kinderen bereid om ver te gaan om erbij te horen. Het doel heiligt haast letterlijk de middelen. Het gesprek thuis maakt jongeren weerbaar in de vriendengroep. Zij leren niet alleen een eigen mening te vormen, ze ervaren ook dat hun mening oké is.

Advies van Maaike

Maaike Slump (20) uit Lemmer was in 2018 de ambassadeur jeugd van de gemeente De Fryske Marren. Ze betrok jongeren bij onderwerpen die in deze gemeente op de politieke agenda stonden. Maaike was bovendien één van de jongeren uit Lemmer en Balk die de film heeft gemaakt over eigen ervaringen met drugs. Haar advies: ‘Maak drugs thuis bespreekbaar!’

‘Iedereen komt op een bepaald moment in aanraking met drugs: je ziet het bij anderen, het wordt je aangeboden of je gebruikt het zelf. Kinderen en jongeren hebben meer de behoefte om over drugs te praten dan ouders vaak denken, maar uit ervaring weet ik dat hier vaak een taboe op rust.

Praten over drugs en drugsgebruik helpt kinderen een mening te vormen en sterker in hun schoenen te staan, iets wat vanaf de middelbare schoolleeftijd ontzettend belangrijk is en waar ouders een grotere rol in spelen dan kinderen vaak willen toegeven.

Om dit soort gesprekken te stimuleren, hebben we het Project Ouders praten over drugs bedacht. Het positieve aan dit project is dat ouders onderling kennis en ervaring kunnen delen en ondertussen het taboe op praten over drugs kunnen doorbreken, waardoor het gesprek aan de keukentafel soepeler verloopt’.