Project Hans

Dit is Hans, ons spaarvarken. Hans is een bijzonder spaarvarken. Hij verzamelt namelijk geen geld, maar Hans is onze spaarpot voor goede ideeën. Ideeën van inwoners om de eigen woonomgeving (nog) leuker te maken. Want vraag mensen maar eens, bijna iedereen heeft wel een suggestie voor z’n eigen buurt, wijk, dorp of gemeente. Hans is in te zetten rond thema’s (bijvoorbeeld leefbaarheid, eenzaamheid, veiligheid, toerisme) of ‘gewoon’ om van inwoners te horen wat er leeft.

Op tournee
In gemeenten waar Hans actief is, gaat hij op tournee. Langs dorps- en wijkbelangen, verenigingsleven, scholen, politiek en ga zo maar door. Zo krijgt iedereen de kans om zijn of haar idee mee te geven. En om meedoen extra leuk te maken, kan van project Hans een wedstrijd gemaakt worden. Op zoek naar het beste idee van …… Vul uw gemeente, stad, dorp, wijk of buurt maar in.

Wedstrijd? Paar voorwaarden
De ideeën moeten wel aan een paar voorwaarden voldoen om als beste uit de bus te komen. Niet ingewikkeld, maar wel belangrijk. Zo is het beste idee bedoeld voor een groep inwoners, bijvoorbeeld in een buurt, wijk, stad, dorp of een gemeente, niet voor privézaken. Het beste idee is bovendien realistisch en binnen een half jaar uit te voeren. En het beste idee is vooral creatief, niet duur. Een deskundige jury beoordeelt de ideeën en kiest een winnend idee.

Bedrag voor het beste idee
Voor niks gaat de zon op, dat begrijpen we maar al te goed. Daarom is ook een andere spaarpot een goed idee. Daar zit een bedrag in om het beste idee uit te voeren. En is meer geld nodig voor het winnend idee dan in de pot zit? Dan proberen we het resterende bedrag te werven bij overheden, fondsen en bedrijfsleven.

Prijs voor de winnaar
De inzender van het winnende idee krijgt vaak een cadeaubon. En dat is niet het enige. De bedenker wordt de ambassadeur van zijn of haar idee en helpt mee het uit te voeren.