Film ‘Drugs in De Fryske Marren,
jongeren aan het woord’

Tijdens een door ons georganiseerd jeugddebat met gemeente en politiek voor de nieuwe gemeente De Fryske Marren (2013), vroeg de jeugd aandacht voor drugs. Jongeren gaven aan dat gebruikers zich onbegrepen voelen en niet gehoord. Wij zijn op zoek gegaan naar gebruikers die hun verhaal willen vertellen. Negen jongeren en een ouder uit Lemmer en Balk waren bereid dat te doen. Zij hebben dat gedaan in de vorm van een film. Doel was het gesprek over drugs stimuleren en het begrip voor gebruikers en hun ouders vergroten.

Met de film zijn we vijf jaar op tournee geweest. Ruim 1.200 ouders hebben de productie gezien. Tijdens alle presentaties zijn de makers mee geweest om ouders tips te geven hoe drugsgebruik kan worden voorkomen. Veel ouders waren geschrokken en wisten niet dat drugs zo nadrukkelijk onderdeel zijn van het dagelijks leven van de jeugd. De film heeft geleid tot een aantal oudergroepen, waarin ervaringen zijn uitgewisseld. Ouders gaven aan daar veel baat bij te hebben.

Met een werkgroep van ouders hebben we een workshopprogramma samengesteld dat ouders helpt om het onderwerp drugs thuis bespreekbaar te maken: een workshop drugs om de feitenkennis bij te spijkeren, een workshop puberbrein over de ontwikkeling van de hersenen en de dilemma’s voor ouders en een workshop praten met pubers met tips om goed in gesprek te komen.

Ouders gaven aan dat de boodschap van de makers van de film veel meer ouders moet bereiken. Een publiekscampagne kan helpen. Het resultaat is het Project Ouders praten over drugs.